Kan jij niet wachten om in deze prachtige, hippe buurt in het centrum van Amsterdam te wonen? Druk dan op de onderstaande knop om je in te schrijven voor het project.
Wonen aan het water op steenworp afstand van de stad
Oostenburg ligt aan de oostkant van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Op tien minuten fietsen van Amsterdam Centraal en het stadshart, of vijftien minuten met het openbaar vervoer. Je woont aan het water in een stoere wijk met een industrieel karakter, waar de historie nog steeds voelbaar is. Een wijk die volop in ontwikkeling is en grote aantrekkingskracht heeft op jonge professionals en ondernemers. Het is een plek voor jong en oud die willen genieten van Amsterdam, zonder de drukte van de stad. Op het eiland zijn verschillende openbare binnentuinen te vinden bij de nieuwbouwprojecten, waar je geniet van het groen. Heb je meer zin in het water? Dan struin je over de kades. Of je bezoekt een van de winkels of eet- en drinktentjes.
De Prins ligt naast het kloppend hart van Oostenburg: de Spoorwerkhal. Deze ‘kathedraal voor industrie’, is herontwikkeld tot een ontmoetingsplek op het eiland. Hier snuif je cultuur op, doe je inspiratie op en kun je terecht als ondernemer. Op het eiland vind je het Czaar Peter Kwartier. Ook wel bekend als één van de leukste winkelstraatjes van Amsterdam, vanwege de hippe koffietentjes, pittoreske restaurants en boetieks.
Historie
De geschiedenis van het eiland gaat terug naar de 17e eeuw. In 1661 kocht de VOC het eiland voor hun scheepswerven en pakhuizen, en het rook er naar kostbare specerijen. Na de industriële revolutie, in de 19e eeuw, werd Oostenburg het toneel van machinefabrieken, zoals de Werkspoorhal, waar vroeger stoommachines en locomotieven werden gebouwd.
De bekende Werkspoorhal stamt uit de faxberichten aan het begin van de 20ste eeuw, waarin de naam ‘Werkspoor’ voor de fabriekshallen werd gebruikt. Die naam is blijven hangen in de volksmond. In 1926 werd de scheepswerf gesloten, vanwege de bouw van de NDSM-werf. Daarna werden er alleen nog dieselmotoren voor schepen gebouwd in de fabriek. In 1996 sloot de Werkspoorhal definitief, vanwege de drastische terugloop van aanvragen. De fabriekshallen kwamen leeg te staan en werden gebruikt door creatieve bedrijven, zoals filmbedrijven en kunstenaars.